Marita Mathijsen over Jacob van Lennep: “Een bezielde schavuit”

Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisme de literatuur van de negentiende eeuw, bezorgde verschillende edities van Nederlandse klassieken. Ze schreef een aantal boeken over die periode, zoals “De gemaskerde eeuw” (2002), “De Nederlandse literatuur in de Romantiek” (2004) en “Historiezucht, de obsessie met het verleden” (2013).

Mathijsen is tevens Mulisch kenner. Ze schreef zijn bibliografie en stelde een bundel interviews samen. Een tijdlang was ze Mulischconsulent via de website van de Bezige Bij.

Veel mensen zullen haar kennen als essayist en columnist van NRC.

In 2000 hertaalde Marita Mathijsen het in 1942 uitgegeven reisverslag van de 19e-eeuwse Jacob van Lennep (1802-1868), onder de titel: De zomer van 1823. Geert Mak en Theo Uittenbogaard traden in zijn voetspoor, waar een negendelige RVU-televisieserie van gemaakt is.

In januari 2018 kwam de biografie  over Jacob van Lennep “Een bezielde schavuit” uit. Een fascinerend levensverhaal, dat tegelijk een biografie van een tijdperk is. Ze doorzocht duizenden brieven en documenten en sprak met afstammelingen, van wie ze oude familieverhalen achterhaalde en tal van onbekende foto’s en tekeningen, die in het boek opgenomen zijn.

Marita Mathijsen schrijft met humor en inlevingsvermogen op een meeslepende wijze over de gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardig vriend Jacob van Lennep.


  • Locatie: sociëteit de Hereeniging, Grote Poot 2, Deventer
  • Aanvang: 15.00 uur
  • Gratis toegang voor leden, €5,- voor introducés, Bibliotheekleden€7,50, niet-leden €12,50.