Lezing uitgesteld: Jaap Scholten in de Oude Mariakerk

Jaap Scholten gefotografeerd oor Annina Romita
Foto: Annina Romita

De lezing van Jaap Scholten op 15 maart gaat niet door in verband met het besmettingsgevaar met het coronavirus. Hoewel er in onze regio (op dit moment) nog geen hoge besmettingsgraad is, lijkt het bestuur dit toch de verstandigste beslissing. Voor de bijeenkomst wordt nog een nieuwe datum gezocht.

 

“Rebellen en dwarsdenkers” is het thema van de Boekenweek 2020. Alle organisaties die zich met literatuur bezighouden, bieden een prachtig programma aan in de Boekenweek van 7 – 15 maart. Van films tot een pubquiz, van workshops tot cursiefjes in de kroeg, het bruist in de Boekenweek van literatuur! Op de laatste dag van deze ongetwijfeld mooie Boekenweek, zondag 15 maart, is Jaap Scholten onze gast.
Wij hebben in het kader van de Boekenweek Jaap Scholten uitgenodigd om op zondag 15 maart te komen praten over zijn boek “Suikerbastaard”.
Het gekke is dat dit boek nog niet is verschenen! Jaap Scholten heeft vertraging opgelopen met de voltooiing van zijn boek door een ongeluk. Gelukkig is hij weer hersteld en kan hij toch er toch over komen vertellen. In de bijlage leest u meer over de schrijver en zijn werk.

 

Jaap Frederic Scholten (Enschede 1963) is telg uit een textielfabrikanten familie van vaders zijde. Zijn moeder was afstammelinge van de familie Stork, machinebouwers. Tijdens de jeugd van Jaap Scholten ging de textielfabricage ten gronde.

Scholten studeerde industriële vormgeving in Delft en grafische vormgeving in Rotterdam. In Boedapest studeerde hij sociale antropologie, waar hij zijn toekomstige vrouw ontmoette, telg uit een oud Hongaars geslacht.

In 1990 debuteerde Scholten, tijdens zijn studie, met “Bavianehaar en chipolatapudding”, waarna 6 romans en vele verhalenbundels volgden.

Scholten vestigde zich in Boedapest in 2003. Over het leven daar schreef hij enkele jaren columns in NRC, die gebundeld zijn in “Heer & Meester”.

In 2010 verscheen “Kameraad Baron”, over de teloorgang van de aristocratie in Transsylvanië. Voor dit boek ontving de schrijver de Libris Geschiedenis Prijs 2011.

Zijn hoofdpersonen zijn meestal ik-figuren die hechten aan vrijheid en avontuur en worstelen met de tradities van hun vermogende en gesloten families.

In november 2019 liep Scholten brandwonden op bij een benzine-explosie.

Het nieuwste boek “Suikerbastaard” zou al verschenen zijn, maar dat moment is nu uitgesteld tot mei 2020.

Toch zal Jaap Scholten over dit boek komen vertellen. Het verhaal gaat over een romantische roadtrip, die zijn alter ego Frederik Spengler maakt van Stokkum naar Ethiopië.


Zondag 15 maart 2020 om 15.00 uur in de Oude Mariakerk
Leden gratis entree, introducés en bibliotheekleden € 7,50, niet-leden € 12,50


 

Eén antwoord op “Lezing uitgesteld: Jaap Scholten in de Oude Mariakerk”

Reacties zijn gesloten.