Sacha Bronwasser zondag 18 februari in theater Mimik

Sacha Bronwasser, foto door Bert Wisse
© foto: Bert Wisse

Schrijver, kunsthistoricus en curator Sacha Bronwasser (1968) is zondagmiddag 18 februari onze literaire gast. Bronwasser was 20 jaar freelance kunstcriticus voor de Volkskrant en zij schrijft en spreekt nog steeds over kunst voor diverse media. Ze schrijft over kijken en bekeken worden, duiden en geduid worden, over interpretatie. Wie ziet wat, en valt te vertrouwen? Dat komt allemaal aan de orde in haar debuut “Niets is gelogen”, dat in 2019 uitkwam.

“Luister!”, het tweede boek van Sacha Bronwasser, roept ook echt op om te luisteren. We zijn in Parijs en volgen het leven van een jong gezin, waar een Duitse au-pair komt werken. Philip, de vader van het jongetje waar Duitse Eloïse op gaat passen, volgt het meisje overal. Hij vertrekt op de vreemdste momenten van zijn werk om haar door de stad te volgen. Hij wil haar eigenlijk bespringen, wat ook gebeurt, maar dan wel om een andere reden. Het zijn de roerige jaren 80 in Parijs en Philip zorgt ervoor dat de au-pair wordt gered bij een aanslag, door bovenop haar te springen.
De verteller van het verhaal komt pas na de eerste helft van het boek tevoorschijn. Het is de hoofdpersoon van het boek, maar ook de opvolgster van de Duiste au-pair. Het gaat om Marie, gestopt met haar studie fotografie in Nederland, die zich het hele boek door richt tot haar vroegere fotografiedocent, die probeerde Marie te kneden. En Marie voegde zich. Dat ging zo ver, dat Marie gevlucht is naar Parijs en nu probeert woorden te vinden om de chaos in haar hoofd te stroomlijnen.

Het duurt een tijd voordat het duidelijk wordt welke kant het boek  opgaat. Het is ingenieus geschreven en heeft zowel trekjes van de boeken van W.F. Hermans als van Peter Terrin. Het is soms wat stalkerig, onbestemd onheilspellend, maar ook beeldend. Een intrigerende roman, waar Sacha Bronwasser over komt spreken.


De lezing begint om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Leden hebben gratis toegang. Introducees betalen €8,- evenals Bibliotheekleden. Niet-leden betalen €12,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *