Adriaan van Dis op zondag 19 september 2021 te gast

foto: Annaleen Louwes

Adriaan van Dis (1946) werd geboren in een Nederlands-Indisch gezin in Bergen aan Zee.

Hij schreef tijdens zijn studie Nederlands al voor NRC, werd daar chef van het katern Zaterdags bijvoegsel en debuteerde in 1983 met Nathan Sid (Gouden Ezelsoor).

Hij maakte vele  televisie programma’s. Van 1983 tot 1992 presenteerde hij het programma Hier is…Adriaan van Dis en  van 1999-2002 was hij presentator van Zomergasten.

Zijn jeugd en het verzwegen oorlogsleed van zijn familie spelen in veel van zijn vroegere werken een belangrijke rol. (Indische duinen, autobiografie 1994 , Gouden Uil, Trouw-publieksprijs).

Voor de VPRO keerde van Dis in 2012 terug naar het land van zijn vader en maakte daar de serie Van Dis in Indonesië.

In al zijn werk neemt van Dis positie in, hij bekent kleur. Hij zoekt in de programma’s die hij maakt naar de identiteit van een land (Zuid-Afrika boeken 2017), een stad (De Parijs-boeken) een volk (De Indische-boeken).

Hij mengt zich in discussies over b.v. blank-zwart, maar ook in de verontrustende  ontwikkeling van de ontlezing  in Nederland. In zijn boeken toont hij zich een geëngageerd schrijver, denk aan zijn laatste boek Klifi.

Adriaan van Dis won in 2015 de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre en in datzelfde jaar de Libris Literatuurprijs voor de roman Ik kom terug.

Adriaan van Dis woonde lange tijd in het buitengebied van Deventer, maar is onlangs terug naar Amsterdam verhuisd.

Eén antwoord op “Adriaan van Dis op zondag 19 september 2021 te gast”

  1. Een vraag. Lezing van van Dis heel interessant, maar ik kon het maar ten dele volgen (niet zo goede geluidversterking (handmicro was beter) en mijn gehoortoestand,). Kan ik het op de computer nogmaals luisteren? Dank.

Reacties zijn gesloten.