Johan Reijmerink sloot literaire voorjaar van onze vereniging af

 

Bij het grote publiek mag  Cees Nooteboom dan vooral bekend zijn van zijn proza, hijzelf vindt zijn poëzie belangrijker. Johan Reijmerink sprak erover op  4 juni bij Deventer Literair. Daarbij stond zijn boek Met het oog op het eeuwige centraal.

Een zonnige zondagmorgen in Deventer, deze 4e juni. Voor het eerst wordt de bijeenkomst van onze vereniging gehouden bij Praamstra. Praamstra is de boekhandel, die eigenlijk vanaf het begin als boekenleverancier heeft gefungeerd voor de literaire vereniging.

Spreker is Johan Reijmerink die de poëzie bestudeerde van Nooteboom. Scharnierpunt in de poëzie van Nooteboom is het grensgebied van de onzichtbare en onuitsprekelijke werkelijkheid. Filosofie ontmoet religie, hoewel we Nooteboom niet meer als een kerkganger kunnen beschouwen, maar eerder als een belangstellende agnosticus.

Zoeken naar zingeving, rechtvaardigheid. Grip krijgen op de werkelijkheid en de keten van zingeving die ons is nagelaten. Daarbij is de tendens dat het werk van Nooteboom steeds persoonlijker wordt. Hij ziet zijn leven aan zich voorbij trekken.

Nooteboom die in het buitenland eigenlijk meer populariteit geniet dan in Nederland, hoopt eind juli 90 jaar te worden. Dat is een bijzondere leeftijd. Vanuit Deventer krijgt hij alvast een verjaardagsgroet.

Gerco Grevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *