Alle stoelen bezet bij Stefan Hertmans

Deventer Literair heeft op zondag 19 november Stefan Hertmans te gast gehad. De aankondiging van Hertmans was niet aan dovemans oren besteed: de zaal liep helemaal vol.

In de jongste jaren is het schrijfwerk van Hertmans (1951) niet onopgemerkt gebleven. Met zijn veelgelezen en veel geprezen boek Oorlog en terpentijn wist al eens hij de AKO Literatuurprijs te winnen. En vorig jaar verscheen De Bekeerlinge.

Lees verder “Alle stoelen bezet bij Stefan Hertmans”

Terugblik: Juliana interessanter zonder clichés

De Juliana voor de camera’s en de Juliana achter de schermen: het bleken twee heel verschillende persoonlijkheden te zijn. Dat valt te lezen in ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld.’ Onderzoekster Jolande Withuis deed een aantal interessante ontdekkingen en kreeg steeds meer de echte Juliana te zien. Withuis was op zondag 15 oktober te gast in Deventer en deed haar verhaal.

Lees verder “Terugblik: Juliana interessanter zonder clichés”

Afwisselende middag met Gerben Hellinga en Lenetta van Heuven

De laatste bijeenkomst voor de zomer van Deventer Literair. Na een ultrakorte ALV  in de Hereeniging (18 minuten!) ontvouwt zich een ongebruikelijk programma: een schrijver vóór de pauze en een schrijver na de pauze.

Gerben Graddesz Hellinga en Lenetta van Heuven delen hun achtergrond: beide zijn gespecialiseerd in het doen en laten van de medemens. De ontleding en bijsturing van de menselijke psyche. Maar beiden zijn gaan schrijven en inmiddels lopen de wegen wel behoorlijk uiteen.

Lees verder “Afwisselende middag met Gerben Hellinga en Lenetta van Heuven”

Douwe Draaisma trekt weer volle zaal bij Deventer Literair

Het is zondagmiddag rond een uur of half zes  als ik de stationskiosk binnen stap. Een bak koffie voor de terugweg. Niets mis mee. Bij het binnenkomen vang ik een gesprek op tussen de beide jonge verkoopsters. Het duurt hooguit 15 seconden. Beiden zeggen in dit korte tijdsbestek twee keer dat ze dingen snel vergeten. Zaken van uiteenlopende aard, zo wordt mij duidelijk.

Lees verder “Douwe Draaisma trekt weer volle zaal bij Deventer Literair”

Lize Spit praat middag moeiteloos vol

Deventer Literair heeft op zondag 19 maart Lize Spit te gast gehad. De Vlaamse schrijfster  was er om te praten over haar succesboek Het Smelt.

Het best verkochte boek van België (2016), prijzen winnen, genomineerd zijn voor nog meer prijzen. Je kunt slechter debuteren. Toch is de start van Het Smelt  in Nederland vorig jaar aarzelend geweest en begint de verkoop van het boek pas nu  op gang te komen. “Er is nog ruimte voor verbetering” constateert Spit als slechts tien mensen de vinger op steken bij de vraag wie het boek heeft gelezen.

Lees verder “Lize Spit praat middag moeiteloos vol”