Infobulletin Deventer Literair over programma met Connie Palmen

connie-palmenOp zondag 21 februari presenteert Deventer Literair een programma met Connie Palmen in de Oude Mariakerk aan de Nieuwe Markt.

Palmen werd in 1955 geboren in het Limburgse Sint Odiliënberg. Als kind was ze onder de indruk van de katholieke kerk. Ze wilde priester worden, maar daar is het niet van gekomen. In 1978 trok ze naar Amsterdam om Nederlands te gaan studeren. Ze nam als bijvak filosofie, waar ze zo door werd gegrepen dat ze in beide vakken afstudeerde. In 1986 ronde ze haar studie Nederlands cum laude af met een scriptie over het boek In Nederland van Cees Nooteboom. In 1988 besloot ze haar studie filosofie met een scriptie Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates over de relatie tussen taal en werkelijkheid.

De thema’s van haar oeuvre liggen al in haar scripties besloten. Zij bewonderde de filosoof Jean-Paul Sartre en leerde tijdens haar studie de ideeën van de filosofen Michel Foucault en Jacques Derrida kennen. De laatste stelde dat taal en waarheid op gespannen voet met elkaar staan. Woorden doen de werkelijkheid waar ze naar verwijzen onherroepelijk geweld aan, omdat ze niet in staat zijn die volledig te beschrijven. Van Foucault stak ze op dat de zoektocht naar je eigen identiteit tot mislukken gedoemd is, omdat je die verkrijgt via je relaties met en door de verhalen van anderen.

Je bent wat je bent door wat je voor een ander bent, een kind voor je ouders, een vriend voor een vriend, een kunstenaar voor je publiek. Persoonlijk geluk hangt volgens Palmen af van dergelijke verbintenissen, wat het belangrijk maakt die zorgvuldig te kiezen en zo de regie in handen te houden. In haar werk tast ze steeds de grenzen van die keuzemogelijkheden af en onderzoekt wat de gevolgen zijn van een gebrek aan keuze of het verliezen van de directe regie over je eigen identiteit.

Mensen die maar blijven wachten op het geluk, die wachten op iets wat nooit komt. Geluk ligt niet voor het oprapen. Het is niet het grote, geheime geschenk dat het leven voor iedereen in petto heeft en ergens voor jou verborgen houdt om op het juiste moment aan jou uit te reiken, omdat je er recht op hebt. Niemand heeft recht op geluk.
(Connie Palmen, De vriendschap, blz. 214)

Haar debuut als romanschrijver maakte Palmen in 1988 met De Wetten waarvoor ze Het Gouden Ezelsoor ontving. Voor De Vriendschap (1995) ontving ze de AKO Literatuurprijs. Het enthousiasme voor I.M. (1998) en Geheel de uwe (2002) was minder. Vooral over I.M. waren de reacties kritisch en er werd gesuggereerd dat zij het verlies van haar grote liefde, Ischa Meijer, commercieel uitbuitte. Niettemin werden er binnen een paar weken 100.000 exemplaren van verkocht en ontving ze er de Trouw Publieksprijs 1998 voor.

Haar laatste roman Jij zegt het (2015) is met juichende recensies ontvangen. Het is gebaseerd op het dramatische leven van Sylvia Path en/met de Engelse dichter Ted Hughes.

Het programma begint om 15.00 uur, is gratis voor leden terwijl introducés €5 betalen.

Met een hartelijke groet,

Frens Westenbrink
Secretaris Deventer Literair
f.westenbrink@kpnmail.nl
Telefoon: 0570-671143