Infobulletin over ‘Langs de Kapellekensbaan’, met André Schreuders

Een filmmaker vindt zijn thuis in een boek en probeert tegen beter weten in de wereld van de roman in de werkelijkheid terug te vinden. Tussen schrijver en filmmaker ontspint zich een gesprek in woorden en beelden over het vergeefse van de droom en over de hardnekkige noodzaak om kunst te blijven maken als troost en bezwering. Over het kleine kostbare ogenblik waarin de blik verandert. En daarmee alles…

Met tekstfragmenten uit De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon, eerste druk 1953. Dit boek wordt gezien als het meesterwerk van Boon, dat samen met het erop volgende boek: Zomer te Ter-Muren, ook wel de bijbel van de anarchist wordt genoemd. Een brutaal en ambitieus meisje, Ondine, probeert te ontsnappen aan het grauwe fabrieksstadje Aalst, maar mislukt daar telkens in. Het levensverhaal van Ondine wordt steeds onderbroken door anekdotes en commentaren. Het is opzettelijk chaotisch geconstrueerd. Het speelt zich af in de 19e eeuw, maar de verteller voegt daar verhalen over zijn eigen werkelijkheid uit de 20ste eeuw aan toe.

Dit filmessay (96 minuten) is in september 2016 in première gegaan op het Filmfestival in Utrecht. De maker, André Schreuders, geeft op zondag 21 januari een toelichting op zijn film en hij zal vragen beantwoorden uit het publiek.

Je zou kunnen zeggen dat de filmmaker een zelfde constructie opzet in zijn film als Boon deed in het boek: een verhaal in een verhaal vertellen. André Schreuders gaat met de schrijver “in gesprek” d.m.v. fragmenten uit het boek. Hij filmt langs de Kapellekensbaan, die Aalst en Erembodegem met elkaar verbindt. Erlangs staan vervallen fabrieken, wat huizen en onbruikbaar moerasland.

Een goede aanleiding om dit meesterwerk van Louis Paul Boon te (her) lezen!

Entree gratis voor leden; intruducees € 5,-, leden van de Bibliotheek € 7,50, overigen € 12,50.

Graag tot zondag 21 januari. Hartelijke groet,

Margot Jager

secretaris Deventer Literair