Peter-Paul de Baar over zijn biografie van Theo Thijssen

Peter-Paul de Baar (1952) is historicus en journalist en bovenal kenner en fan van de schrijver Theo Thijssen. Hij heeft zelfs het initiatief genomen voor het Theo Thijssenmuseum, dat tot stand kwam in 1995 in Amsterdam. Daar is tot 13 mei 2024 de tentoonstelling: 100 jaar Kees de jongen te zien.
In 2023 publiceerde Peter-Paul de Baar de biografie Theo Thijssen (1879-1943) Schrijver, schoolmeester, socialist. Zondag 21 januari is hij onze gast.

Theo Thijssen 1879-1943

Als ambitieuze 15- jarige schoenmakerszoon mocht Theo naar de Rijkskweekschool in Haarlem; een stad die zich snel ontwikkelde en ook het onderwijs kreeg in die tijd een boost. Hij vond het vooral belangrijk om als onderwijzer een veilige leeromgeving te creëren, waarin iedereen gelijk was en “erbij hoorde”.

Theo Thijssen was een veelzijdig man. Hij schreef verschillende boeken, zoals Schoolland, De gelukkige klas, Het grijze kind en de bekendste Kees de jongen.

Thijssen richtte een sportvereniging op voor onderwijzend personeel, hij speelde amateurtoneel, werd vakbondsman en zat voor de SDAP in de Tweede Kamer. Bij zijn werk als politicus was het onderwijs en het welzijn van kinderen een speerpunt.

Peter-Paul de Baar heeft al sinds zijn jeugd een grote belangstelling voor Theo Thijssen. Als dertienjarig jongetje las hij voor het eerst Kees de jongen. Hij voelde overeenkomsten met de hoofdpersoon Kees Bakels, die in zijn fantasieën leefde en op straat oefende op de “zwembadpas”.

Die zwembadpas is heel beroemd geworden. Boudewijn de Groot zong er een lied over met tekst van Freek de Jonge. In 2001 werd de Dag van de Zwembadpas georganiseerd met een echt kampioenschap. Wie meer uitleg wil over deze pas, kan de column “Lopen in Luiletterland” lezen van Wim Huijser, op de tweede bladzijde.

Over de totstandkoming van de biografie en over het leven van Theo Thijssen komt Peter-Paul de Baar op zondag 21 januari om 15.00 uur in theater Mimik vertellen. Jan Praastink Wessels, onze voorzitter,  interviewt de schrijver.

Leden hebben gratis toegang, introducees betalen €8,- evenals Bibliotheekleden. Niet-leden betalen €12,-.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *